Våra bandsågblad

Här finns bandsågsblad från Röntgen BI-Alfa samt HM-Titan. Bandsågsbladen vi erbjuder är givetvis tillverkade av högsta kvalitet för att ge en jämn och precis sågning.

BI-ALFA

Se vårt utbud bland BI-ALFA serien!

HM-TITAN

Se vårt utbud bland HM-TITAN serien!

GRIT

Se vårt utbud bland GRIT serien!

Bandsågblad: Val, Underhåll och Användning

Bandsågblad är en central komponent inom en mängd olika industrier och kräver en djup förståelse för att användas på bästa sätt. Denna omfattande guide kommer att utforska bandsågbladets värld, med särskilt fokus på hur man väljer det rätta bladet, hur man underhåller det och praktiska användningsfall. Vi kommer också att ta en närmare titt på två viktiga varianter: hårdmetall- och bimetallbandsågblad.

Bandsågblad är långa, smala och kontinuerliga blad som används i bandsågar för att skära en mängd olika material, inklusive trä, metall och plast. Deras prestanda är avgörande för slutresultatet, oavsett om det handlar om att bygga möbler, tillverka maskindelar eller konstruera flygplanskomponenter. För att förstå bandsågbladets mångsidighet och användning behöver vi granska flera viktiga aspekter.

Inom världen av bandsågblad finns det flera alternativ, men när det gäller ”tunga” uppgifter är det två huvudtyper som utmärker sig: hårdmetall- och bimetallbandsågblad.

Hårdmetall bandsågblad: skärpa och hållbarhet

Hårdmetallbandsågblad är kända för sin enastående skärpa och hållbarhet. De används framgångsrikt i flera situationer. Hårdmetall är ett bandsågblad med en belagd tand med en hårdmetallskula som är lasersvetsad på varje tandspets som man sedan slipar fram den rätta tandformen. Finns i både okränkta bandsågblad och skränkta bandsågblad.

Det finns olika bandsågblad för olika applikationer. Där man utgår från kundens önskemål såsom material, hårdhet, typ av bandsåg, material storlek, produktions hastighet, bandsågbladets livslängd.:

 1. Metallbearbetning: Inom metallbearbetningsindustrin är hårdmetallbandsågblad oumbärliga. De skär igenom hårda och abrasiva metaller som rostfritt stål, titan och nio-nickellegeringar med hög precision och minimalt slitage.
 2. Hårda Träslag: Hårdmetallblad är också det naturliga valet när man bearbetar hårda träslag som ek och lönn. Deras oslagbara skärpa och slitstyrka möjliggör exakta snitt även i de mest utmanande trämaterialen.
 3. Keramik och Kompositer: Inom tillverkningsindustrin används hårdmetallbandsågblad för att skära igenom keramiska material och kompositer. Deras extremt skarpa tandning garanterar precisionsavsnitt med minimalt smulande och slitage.

Bimetallblad för bandsåg: mångsidighet och prestanda

Bimetallbandsågblad kombinerar två distinkta material i en skicklig harmoni och används framgångsrikt i många situationer. Bimetalls bandsågblad är att man svetsar på en HSS sträng på 2-4 mm av snabbstål på bandryggen som oftast har hårdhets kvalitet M42 eller M51. Ur den bimetallsträngen slipar man eller fräser fram tandspetsarna som då har en hårdare tandspets än ryggmaterialet som är ett fjäderstål:

 1. Material med Varierande Densitet: Bimetalliska bandsågblad excellerar när du har att göra med material med varierande densitet, till exempel rör och profiler. Den höghastighetsstål (HSS) delen av bladet ger skärpa för att hantera tjocka sektioner, medan den höghållfasta legeringen ger stabilitet och stöd.
 2. Sammansatta Material: I situationer där du behöver skära igenom sammansatta material som kolfiberförstärkt plast eller metall-metallkompositer, är bimetallblad det mest anpassningsbara valet som kan hantera de olika utmaningarna med dessa material.

Praktiska användningsområde för bandsågblad inom industri

För att ytterligare illustrera användningen av bandsågblad i praktiken, här är några konkreta exempel:

 1. Metallbearbetning inom Maskintillverkning: Hårdmetallbandsågblad används i maskintillverkning för att skapa exakta snitt i metallkomponenter som används i fordonsindustrin.
 2. Träbearbetning i Möbelindustrin: Hårdmetallbandsågblad används för att precisionsskära hårda träslag för möbelproduktion, vilket resulterar i skarpa linjer och exakt passform.
 3. Byggindustrin: Bimetall bandsågblad används i byggindustrin för att skära genom olika material som stålbalkar och rör för konstruktionsprojekt.
 4. Aerospace Komponenttillverkning: Inom flygindustrin är bimetalliska bandsågblad oumbärliga för att skapa exakta snitt i komplexa material som titanlegeringar och kompositer för flygplanskomponenter.

För att säkerställa att bandsågbladen bibehåller sin skärpa och prestanda över tid är noggrant underhåll nödvändigt. Rengör bladet noggrant efter varje användning för att ta bort skräp och eventuella metallrester. Inspektera tandningen regelbundet och justera spänningen enligt tillverkarens rekommendationer. Genom att underhålla bladen kan du förlänga deras livslängd och säkerställa konsistenta skärresultat. Att förstå och behärska användningen av olika typer av bandsågblad är avgörande för att uppnå hög kvalitet och effektivitet i ditt arbete. Oavsett om du arbetar med hårdmetall- eller bimetall blad, är det viktigt att utföra regelbundet underhåll och använda dem med omsorg. Genom att överväga materialets densitet, tjocklek

Bandsågbladsguide för olika material:

Inom träbearbetning och metallindustri är valet av rätt sågblad avgörande för att uppnå effektiva och exakta snitt. Olika material kräver olika typer av sågblad för att maximera precisionen och minska slitage. För att hjälpa dig navigera genom detta komplexa landskap av sågblad, presenterar vi nedan en omfattande bandsågbladsguide för olika material. Oavsett om du arbetar med trä, metall eller andra material, kommer denna guide att ge dig insikter om vilka sågblad som är bäst lämpade för dina behov.

Nedanför listar vi olika material och rätt bandsågblad för att göra jobbet

 • Järn Bi-Alfa M42: Ett universalband till dom flest stålsorter
 • Is Bi-Alfa M42: Ett universalband till dom flest stålsorter
 • Bröd Wavy Ett: perfekt sågblad med vågiga tänder
 • Kött Primecut: Ett perfekt sågblad för fisk och kött
 • Fisk Primecut: Ett perfekt sågblad för fisk och kött
 • Gjutgods Bi-Alfa M42: Med en hookad tandform fungerar utmärkt till att såga FM Mattson mässingsarmaturer. 13×0,9×6
 • Höglegerad stål Master Supreme: Bi-Alfa M51 Ett sågblad med en extra stark tand
 • Låglegerad stål Bi-Alfa M42: Ett universalband till dom flest stålsorter
 • Rör Bi-Alfa Profile: Ett sågblad med en förstärkt tand för att klara vibrationer
 • Proflier Bi-Alfa Profile: Ett sågblad med en förstärkt tand för att klara vibrationer
 • Buntkapning Bi-Alfa Profile: Ett sågblad med en förstärkt tand för att klara vibrationer
 • Balk Bi-Alfa Profile: Ett sågblad med en förstärkt tand för att klara vibrationer
 • Plattor Bi-Alfa Profile: Ett sågblad med en förstärkt tand för att klara vibrationer
 • Inconel HM Titan Fit: Ett Sågblad med en vågig ryggmaterial och försträckt HM tand
 • Super legering HM Titan Fit: Ett Sågblad med en vågig ryggmaterial och försträckt HM tand
 • Rostfritt Bi-Alfa M51 eller Master Supreme: fungerar utmärkt
 • Isolering Scallop bandkniv: fungaerar utmärkt för att såga i isolering
 • Hårdmetallsblad (HM): används när material som ska kapas är för hårt för M42 bi metallsblad eller
  man vill öka produktionshastigheten.

VÅRA VARUMÄRKEN

Röntgen

Alfra

AKE BY WAGNER

STRUB

WEDEVÅG

TEAM RIX

Skårbyvägen 71,
434 95 Kungsbacka

031-981272

info@teamrix.se

Vårt utbud

Bandsågsblad

Sågklingor

Tillbehör

Maskiner